Adrian L. Moldovan este instructor yoga, cu o experiență de 30 de ani in Hatha Yoga, Jnana Yoga, Raja Yoga, Kriya Yoga, Shivaism Kashmirian și alte Științe ezoterice ( Alchimie, Arhetipuri Angelice, Arborele Vieții). A petrecut ceva timp în India unde, în locuri sacre, a studiat și a practicat cu maeștrii și inițiați în știința Yoga.
Mai multe despre Adrian L. Moldovan, cât și explicații și „secrete” ale practicii Yoga în interviul oferit în exclusivitate pentru YogaSat.
YogaSat: Ce fel de yoga practici acum?
Acum practic Shaiva Yoga (Kashmirian Shaiva si Siddha yoga din Tamil Nadu), în principal, dar și diverse tehnici de pranayama și ușor hatha yoga.
YogaSat: Ce este Vijnana Bhairava, de fapt?
Vijnana Bhairava este de un tratat al tradiției Shivaismului Kashmirian, care face parte dintr-o lucrare mai amplă, care nu mai există, Rudrayamala Tantra. Vijnana Bhairava se poate traduce prin: “Cunoașterea (mistică) a Realității Ultime” (numită Bhairava în această tradiție). Sunt, de fapt, 112 metode de dilatare instantanee a conștiinței, fapt care duce la cunoașterea Realității Ultime.
YogaSat: Cum ai început practica in Tantra si Trika Shaivismul Kashirian și ce ne poți spune despre aceste practici?
Am început în anul 1990 prin contactul cu aceste informații din cărți. La început le-am luat ca pe ceva teoretic; au trecut ceva ani până au început să vibreze în mine. Un pas important au fost drumurile mele în India, unde aceste informații au prins viață. Am întâlnit oameni excepționali, care m-au inspirat pe acestă cale. În ultimii ani am avut șansa să cunosc un discipol a lui Swami Lakshmanjoo un profesor special, care a întețit flacăra Shaivismului în mine. Îi multumesc lui Markji pentru această grație.
Citește și: INTERVIU Dr. Markji Dyczkowski, despre Shivaismul Kashmirian
YogaSat: Care este de fapt relația dintre Vijnana Bhairava și Trika Shaiva?
Vijnana este un tratat despre cunoașterea instantanee a lui Bhairava, iar Trika Shaiva este o cale din Shivaismul Kashmirian. Shivaismul Kashmirian are trei căi: Trika, Krama și Pratyabhijna.
YogaSat: Ce înseamnă, de fapt, Bhakti în Tantra? O abordare diferită față de formele clasice de Raja Yoga, de exemplu?
Bhakti (devoțiune, credință, adorație) este cheia succesului în orice practică de aprofundare a Realității. În tantrism, care este o cale mai intensă și mai rapidă, apare necesitatea de a trăi mai intens Bhakti, pentru a putea înțelege și experimenta sacrul Conștiinței lui Bhairava și Bhairavi.
YogaSat: Ce rol joacă ritualul (puja) în Vijnana – Tantra? Este important sau se poate fără?
Ritualul este minim, aproape inexistent în Vijnana Bhairava, deși el există în Tantra din abundență. Se poate și cu și fără ritual, depinde de nivelul practicantului. Cu cât aspirantul este mai adâncit în nondualism, cu atât ritualul are mai puțină importanță în practica lui. Dar dacă se practică ritualul, el este o formă de celebrare și TREBUIE să genereze cunoaștere (Gyana).
Dacă nu sunt prezente cele două ingrediente – Celebrare și Cunoaștere – se poate ajunge la forme de limitare a minții (dogmă, fanatism).
YogaSat: Dacă realitatea este una singură, cum identificăm sacrul? Este doar o convenție acest sacru?
Conform tradiției non-dualiste, Shaiva, nu există decât Conștiința lui Bhairava, care prin propria voință se limitează în parte și generează Creația. Tot cea ce există în Creație este expresia conștiinței lui Bhairava până la ultimul atom. Totul este foarte real, nu iluzie. Fără să contrazicem realitatea Creației, putem însă vorbi despre “iluzoriu”, în sensul că totul se transformă, ceea ce, în mod paradoxal, reprezintă singura certitudine din Creație.
Noi suntem una cu Bhairava, doar că nu conștientizăm aceasta. Toată Creația, tot acest joc există pentru ca noi să realizăm profund că suntem una cu Bhairava.
Sacrul este gestul lui Bhairava de a se limita în parte pentru a permite acest joc numit Maya.
YogaSat: Pentru cititorii care nu înțeleg clar aspectele energetice ale Trika, Kali, Bhairava (Bhairavi), ne poți da pentru fiecare un corespondent din cultura iudeo-creștină?
Corespondențele se pot face, dar de multe ori oamenii se atasează de cuvinte și uită contextul. Sunt subiecte delicate și, nu de puține ori, oamenii și religiile se simt amenințați când se fac aceste analogii.
Dar putem afirma că Trika este echivalentul Trinității, Kali este reprezentarea Sfântului Duh, Bhairava este Dhumnezeu iar Bhairavi tot Sfântul Duh.
YogaSat: Spune-mi câteva cuvinte depre practica ta: de cand și cum ai început.
Adrian Lucian Moldovan – Sha Hadhim (nume iniţiatic)
Am o experienţă de peste 30 ani în Hatha yoga, Jnana yoga, Raja yoga, Kriya yoga, Shivaism Kashmirian și alte Știinte ezoterice (Alchimie, Arhetipuri Angelice, Arborele Vieții). Am petrecut ceva timp în India studiind și practicând în locuri sacre cu maeștri și inițiați în știința yoga. Am studiat și practicat alchimia cu alchimiști indieni și europeni precum Tony Ceron, Swami Jee și alții.
Consider în acest moment al vieții mele că nu are importanță cum se numește ceea ce practici, important este efectul pe care îl au asupra conștiintei tale metodele sau științele pe care le practici.
Practica mea are ca obiectiv înţelegerea profundă a Vieții. Mă interesează obținerea și menținerea conștiintei profunde în activățile zilnice și pentru asta Trăiesc.
Dintre toate practicile și specializările pe care le-am parcurs în ultimii 30 de ani, iată câteva repere mai importante:
De asemenea, pregătesc un nou curs de vijnana care începe anul acesta în octombrie. Detalii la hadhim@kigam.ro
Gratie si Putere!
To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.