Extras din Denise Whichello Brown, “Aromaterapia – terapia prin uleiuri esentiale”
Extras din Denise Whichello Brown, “Aromaterapia – terapia prin uleiuri esentiale”
De-a lungul timpului, băile aromaterapeutice au fost folosite atât de plăcere, cât şi în scopuri terapeutice. „Calea spre sănătate este să faci în fiecare zi o baie parfumată şi un masaj aromat”, susţinea Hipocrate, părintele medicinei. Băile erau o plăcere mai ales pentru egipteni, unde aveau caracter public, ca şi la romani, pentru care acestea reprezentau un aspect important al vieţii sociale. Apa însăşi are rol terapeutic: „apa vindecă” spun naturiştii, iar în zilele noastre la centrele de sănătate şi de terapie naturistă sunt cunoscute şi aplicate diferite forme de hidroterapie. Băile constituie o cale eficientă de a folosi uleiurile esenţiale, deoarece uleiurile acţionează în două moduri: prin absorbţie în piele şi prin inhalare.
Uleiurile esenţiale sunt simplu de folosit în baie. Umpleţi cada şi puneţi în apă aproximativ şase picături din uleiul nediluat pe care l-aţi ales, agitându-l bine în prealabil. Nu adăugaţi uleiul esenţial până când nu aţi umplut cada complet, altfel uleiul se va evapora împreună cu apa caldă, iar proprietăţile terapeutice se vor pierde înainte să intraţi în apă! Întotdeauna dispersaţi uleiul – dacă, din neatenţie, vă aşezaţi pur şi simplu chiar în uleiul esenţial – să spunem, cel din mandarine – veţi sări instantaneu! Inchideţi uşa pentru a păstra aromele preţioase înăuntru şi staţi în cadă cel puţin cincisprezece minute, pentru a permite uleiului să penetreze bine ţesuturile corpului dumneavoastră.
Cum uleiurile esenţiale nu sunt solubile în apă, puteţi amesteca cele şase picături cu o linguriţă de ulei vegetal pentru baie. Acest amestec este benefic în special pentru persoanele cu pielea uscată, deşi uleiurile vegetale pot lăsa o urmă de grăsime pe cadă. Totuşi, pot fi achiziţionate uleiuri de baie speciale, fără miros, care conţin agenţi naturali de dispersare. Aceştia lasă pielea catifelată, dar nu grasă. Alegeţi orice ulei vegetal, cum ar fi cel de migdale dulci, de germeni de grâu, avocado sau jojoba. Puteţi folosi uleiul ori de câte ori faceţi baie. Pielea dumneavoastră va fi catifelată, hidratată şi moale.
Uleiurile absolute şi de răşinoase, cum ar fi iasomia şi benzoina, trebuie amestecate cu o linguriţă de ulei vegetal, deoarece tind să se scufunde şi sunt greu de curăţat. Pentru persoanele care au o piele sensibilă, sfatul meu este ca întotdeauna să amestece uleiul esenţial cu ulei vegetal. De asemenea, acesta trebuie amestecat cu ulei vegetal şi atunci când îl folosiţi la baia copiilor.
Folosiţi o picătură de ulei esenţial la baia unui bebeluş şi două picături la cea a unui copil de 2-3 ani, diluate într-o linguriţă de ulei vegetal, cum ar fi uleiul de migdale dulci si numai ulei esential pur de lavanda sau tea tree.
In apa de baie poate fi adăugat orice tip de ulei esenţial. Dacă aveţi pielea sensibilă, ar trebui luate măsuri de precauţie în ceea ce priveşte uleiurile de citrice şi esenţele mai puternice, cum ar fi piperul negru şi menta. Adăugaţi trei picături în loc de şase.
Uleiurile esenţiale pot fi adăugate şi în sarea de mare sau sulfatul de magneziu. Băile de sare ajută la detoxifiere şi, de asemenea, relaxează muşchii dureroşi. Pentru a vă pregăti propria baie de sare aromaterapeutică, adăugaţi nu mai mult de 1 ml de uleiuri esenţiale la 100 g de sare.
Folosiţi acelaşi număr de picături pe care l-aţi folosi pentru o baie normală deşi, dacă este vorba de o baie hidroterapeutică pentru două sau trei persoane, pot fi adăugate zece picături. Adăugaţi uleiurile esenţiale după ce cada s-a umplut.
Diluarea uleiurilor esenţiale în uleiuri vegetale are şi un dezavantaj; poate duce la înfundarea ţevilor.
Băile pentru mâini şi picioare sunt extrem de benefice în situaţiile în care nu vă puteţi bucura de o baie aromaterapeutică pe de-a-ntregul – poate că sunteţi mai în vârstă sau aveţi un handicap. Băile pentru mâini ajută la combaterea durerii, a rigidităţii, a umflăturilor sau a artritei. Fiecare persoană care îşi foloseşte în mod intensiv mâinile, cum ar fi frizerii, grădinarii sau persoanele care lucrează pe computer, ar trebui să apeleze în mod regulat la băile pentru mâini. Băile la picioare, în special, sunt incredibil de relaxante la sfârşitul unei zile lungi şi atât de grele că dezbrăcarea vă pare un efort prea mare. Acestea sunt remedii excelente pentru problemele picioarelor, cum ar fi micoza piciorului şi picioarele umflate.
Adăugaţi şase picături de ulei esenţial într-un vas cu apă caldă chiar înainte de a introduce mâinile sau picioarele şi ţineţi-le acolo timp de zece sau cincisprezece minute. Dacă doriţi, puteţi amesteca uleiurile dumneavoastră esenţiale cu ulei vegetal.
Nu există nicio scuză pentru faptul că nu aveţi timp pentru aromaterapie. Bucuraţi-vă de o baie la picioare în timp ce citiţi sau învăţaţi sau de o baie la mâini sau la picioare când urmăriţi programul favorit la televizor.
O baie de şezut este benefică pentru combaterea unor probleme de sănătate precum: cistita, hemoroizii, boli ale vaginului, cusături după naşteri şi aşa mai departe. Adăugaţi în jur de şase picături de ulei esenţial într-un vas cu apă caldă şi staţi acolo aproximativ zece minute. Uleiurile alese de dumneavoastră pot fi combinate cu un ulei vegetal. Dacă sunteţi destul de norocoşi să aveţi un bideu, atunci folosiţi acelaşi număr de picături. Asiguraţi-vă că uleiul esenţial şi apa sunt bine amestecate.
Această metodă este excelentă pentru a combate bolile vaginale şi infecţiile, precum şi problemele anale. Fierbeţi apă într-un ibric şi lăsaţi-o să se răcească într-o cană de un litru, asigurându-vă că pe aceasta nu s-a depus calcar. Adăugaţi şase picături de ulei esenţial. Ridicaţi atât capacul, cât şi colacul toaletei. Staţi deasupra toaletei şi turnaţi soluţia peste zona vaginală sau cea anală. Uscaţi zona cu delicateţe.
Dacă doriţi să faceţi acest tratament la serviciu, puteţi păstra soluţia într-o sticlă de plastic de un litru.
Un duş nu poate fi niciodată la fel de relaxant ca o baie, atunci când folosim uleiurile esenţiale. Totuşi, poate fi un mod stimulant de a vă începe ziua.
Aplicaţi şase picături de ulei esenţial pe un burete sau pe un prosop şi frecaţi pe tot corpul până când terminaţi duşul. O altă posibilitate ar fi să adăugaţi tot şase picături de ulei esenţial în două linguriţe de ulei vegetal şi să le aplicaţi pe corp înainte să intraţi sub duş. Asiguraţi-vă că inhalaţi vaporii. De asemenea, puteţi să astupaţi cada cu un dop, să daţi drumul la apă şi să adăugaţi şase picături de ulei esenţial în apă. Veţi absorbi uleiul prin picioare şi în timp ce vaporii se vor ridica, dumneavoastră îi veţi inhala.
Unii furnizori de uleiuri esenţiale adaugă ulei esenţial în gelul de duş.
Compresele pot fi folosite pentru o varietate de probleme, cum ar ii vânătăile, durerile musculare, reumatice şi arteriale, durerile de cap şi luxaţiile. Acestea sunt o cale foarte eficientă de a ne elibera de durere şi de a reduce inflamaţiile şi umflăturile.
Puteţi aplica fie comprese calde, fie reci. Alternarea compreselor calde cu cele reci este o metodă bună de tratare a luxaţiilor. Ca regulă generală, acolo unde există febră, durere acută sau umflături calde la pipăit, folosiţi o compresă rece. Când trataţi o durere cronică (de termen lung) folosiţi o compresă caldă.
Pentru a pregăti o compresă, amestecaţi aproximativ şase picături de ulei esenţial într-un vas mic cu apă caldă sau rece. Inmuiaţi în soluţie orice bucată de material absorbant, cum ar fi o batistă sau un prosop, asigurându-vă că este absorbit, pe cât de mult posibil, uleiul esenţial. Stoarceţi compresa astfel încât să nu picure peste tot şi aplicaţi-o pe zona afectată. Infăşuraţi zona respectivă cu folie de plastic sau cu un bandaj. Lăsaţi-o aproximativ două ore sau chiar peste noapte. Dacă aveţi febră, înlocuiţi compresa cu una nouă, rece, atunci când este necesar.
Gargarele sunt benefice în special pentru durerile de gât, problemele respiratorii, pierderea vocii şi halitoză (respiraţie urât mirositoare). Gargarele pot ajuta la alinarea durerilor şi a inflamaţiilor, la reducerea scurgerilor de sânge şi la grăbirea procesului de vindecare după intervenţiile chirurgicale stomatologice. Faceţi gargară de două ori pe zi, iar dacă problema este acută puteţi repeta acţiunea la fiecare două ore.
Puneţi două picături de ulei esenţial în jumătate de pahar cu apă. Amestecaţi bine, faceţi gargară şi scuipaţi. Nu înghiţiţi. Amestecaţi din nou şi repetaţi. Puteţi folosi, de asemenea, o linguriţă sau două de oţet natural de mere sau de lămâie şi/sau o linguriţă de miere. Mierea are proprietăţi antiinflamatorii şi antibacteriene şi este cunoscută pentru efectele sale calmante pentru gât, iar sucul natural de lămâie este antibacterian, detoxifiant şi neutralizează aciditatea. Uleiurile antiseptice, cum ar fi cel de arbore de ceai, de lămâie sau de cimbru, sunt excelente pentru tratarea durerilor de gât. De asemenea, muşeţelul german/roman, geraniul şi lemnul de santal ajută la tratarea inflamaţiilor. Smirna combinată cu arborele de ceai este foarte folositoare pentru tratarea cancerului localizat în zona gâtului.
To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.