Uleiul esential este o substanta odoranta si volatila, extrasa dintr-o planta vegetala sub forma lichida. Compus din substante active, acesta provine dintr-o secretie naturala continuta de celulele plantei. In functie de organul secretor (fruct, frunza, floare, scoarta…) din aceeasi planta se pot obtine uleiuri esentiale cu caracteristici biochimice si proprietati distincte, foarte diferite, cu functii si terapeutica complet distincta.
Compozitia uleiurilor esentiale este foarte complexa, ele replicand la nivel molecular intreg Universul si asigurand un echilibru perfect al respectivului sistem vegetal. Acestea pot avea cateva sute de molecule diferite, fiecare avand proprietati specifice. Aceste molecule actioneaza in sinergie, ceea ce explica eficienta si polivalenta uleiurilor esentiale.
Fiind volatile, uleiurile esentiale nu rancezesc, sunt solubile in ulei si alcool, dar nu in apa. Nu exista diferenta intre “uleiurile voatile” si “uleiurile esentiale”, fiind sinonime.
Uleiurile esentiale sunt obtinute prin:
Aceste procedee dau cele mai naturale extracte.
Foarte pe scurt, iar detalii gasiti aici, plantele sunt asezate intr-un cos perforat deasupra unui rezervor de apa, pe o sursa de caldura. Vaporii de apa patrund in plante si se incarca cu principalii activi ai plantei respective. Apa este apoi racita pentru a trece la starea lichida.
Se obtin astfel 2 componente: ulei esential si apa florala diferentiate si separate prin densitate. Uleiul esential este constituit din 100% molecule aromatice care sunt insolubile in apa. Apa florala, o apa delicat parfumata, este utilizata nu numai in aromaterapie dar mai ales in cosmetica si in domeniul alimentar.
Acest mod de extractie este rezervat exclusiv citricelor ale caror molecule aromatice se gasesc in coaja sau epicarp. Substanta aromatica este obtinuta prin presare la rece a cojilor. Ea se numeste esenta.
Chemotipul unui ulei esential este o referinta precisa care indica componenta biochimica majoritara si distincta prezenta in uleiurile esentiale. Este elementul ce permite sa distingem uleiuri esentiale extrase din aceeasi varietate botanica dar cu o compozitie biochimica diferita.
Chemotipul este reperat gratie unei analize cromatografice si spectrometrice care recunoaste si identifica moleculele. Aceasta clasificare capitala permite selectionarea uleiurilor esentiale pentru o utilizare foarte precisa, sigura si eficienta.
Ex : Rozmarinul cu chemotipul Cineol este cel pentru infectiile respiratorii
Rozmarinul cu chemotipul Camfor este cel utilizat pentru aparatul muscular si articulatii dureroase
Rozmarinul cu chemotipul Verbenone este stimulent al ficatului –vezicii biliare
Pentru cei impatimiti ai uleiurilor esentiale, puteti lua ca lectura obligatorie, tratatul listat: https://ttngmai.files.wordpress.com/2012/09/handbookofessentionaloil.pdf
Denise Whichello Brown, Aromaterapia- terapia prin uleiuri esentiale
http://medplanet.dbioro.eu/doc/Ghid%20procesare%20avansata%20RO.pdf
http://www.experience-essential-oils.com/methods-of-extracting-essential-oils.html
To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.